Bättre privatekonomi på ett år

På ett år kan du göra mycket för att förbättra din privatekonomi. När du börjar arbeta med dina pengar kommer du att inse att det både är möjligt att förändra din ekonomiska situation och att det faktiskt är roligt.

Ett år

Ett år låter inte som så lång tid, men ändå kommer du att kunna se en markant skillnad på din plånbok om du arbetar på rätt sätt. För att få en bra ekonomi behöver du primärt inte en lönehöjning, utan du behöver mer kunskap och rätt attityd kring pengar. Om du börjar tjäna 5000 kronor mer varje månad men använder dina pengar på samma sätt som idag, så kommer mer pengar i plånboken inte göra så stor skillnad. Först behöver du skaffa dig en tydlig översikt över din ekonomi. Så att du verkligen har koll på hur mycket pengar du får in och vad du lägger dina pengar på. Skriv upp dina månatliga utgifter, vad du brukar lägga pengar på samt hur stort sparkapital du har i ett excel-dokument eller en anteckningsbok. Gör flera kolumner så att du kan gå ner på detaljnivå. Skriv sedan in dina nya siffror varje månad. Det är en härlig känsla att se hur ekonomin förändras positivt.

Behåll mer av dina pengar

Nu har du koll på hur mycket kaffe eller öl som du brukar dricka på stan. Hur mycket pengar som du lägger på online shopping och kläder. Och hur mycket pengar som du använder för att betala tillbaka krediter. En dåligt skött ekonomi bottnar ofta i dåliga ekonomiska vanor och bristande kunskap om hur pengar fungerar. För att kunna förändra ditt beteende behöver du först förstå ditt beteende. Det kan vara klokt att du frågar dig hur du känner kring pengar. Handlar du för mycket kläder, prylar eller mat för att du känner dig stressad? Genom att förstå ditt eget beteende blir det lättare att behålla pengarna.

Mindre utgifter

Börja med att dra ner på alla onödiga utgifter. Skippa prenumerationer, skaffa billigare elavtal och drick bara kaffe hemma, hos vänner och på jobbet. Du ska också spara en viss summa varje månad. Målet måste vara att inom ett år ha sparat ihop minst 10 000 kronor, men helst 50 000 kronor. Genom att ha ett sparkonto där du omgående lägger in din summa, som en räkning, så blir det lättare att spara ihop pengarna.

Mer inkomst

För att få en riktigt bra ekonomi behöver du också börja investera i aktier och bli skuldfri. När du har sparat ihop ett sparkapital måste du börja investera i aktier. Börja redan nu att läsa Dagens Industri för att lära dig mer om aktiemarknaden. Arbeta också extra, så att du kan betala av dina lån och få mer kapital att investera i aktier och fonder.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *