Ekonomitips för ett bra sparande

Det finns flera olika anledningar till varför det är fördelaktigt att ta tag i sparandet. Det är aldrig försent att styra upp ekonomin och börja spara pengar. Utgifterna är oerhört viktigt att ha koll på i ekonomin om du vill kunna ha utrymme att spara pengar. Lån och krediter kan kosta dig mycket varje månad. Om du har sådana kan det vara en stor fördel att gå in på nstart.com och påbörja resan mot ett bättre sparande. På nstart.com kan du nämligen ansöka om att samla ihop alla dina lån till ett. Med deras hjälp kan du helt enkelt ta kontroll över din ekonomi.

Ha stenkoll på utgifterna

För att ha koll på dina andra utgifter utöver lånet är det bra att göra en budget. Det är helt klart det enklaste sättet att få koll på dina utgifter och inkomster. En budget ger dig en tydlig översyn och du kan enkelt se vad du kan göra för åtgärder för att begränsa dina utgifter. När du har koll på utgifterna och drar in på onödiga sådana, är nästa steg att börja spara.

Trygghetsbuffert mot oförutsedda händelser

Det första som du ska spara till är en buffert. En buffert använder du till oplanerade men nödvändiga utgifter som du bara måste betala. Det kan handla om att köpa en ny kyl- och frys eller reparera bilen som oförutsett gick sönder. Om du använder din buffert ska du sedan bygga upp den så snart du kan. Buffertpengarna ska du helst ha på ett konto som är enkelt att komma åt. En tumregel är att ha omkring 2-4 månadslöner på ett sådant konto.

Automatiskt sparande

Sedan är ett långsiktigt sparande väldigt bra att ha. Ett riktmärke är att spara ungefär 10 procent av lönen varje månad. För att göra det enkelt för dig är ett tips att göra en automatisk överföring från lönekontot till ett annat sparkonto. Det ska helst ske samma dag som lönen landar på kontot. Du kan välja att spara långsiktigt i aktier och fonder om du inte ska ha pengarna inom en snar framtid. Du kan välja att dela upp ditt långsiktiga sparande i olika högar om du vill spara till något specifikt.

Pensionsspara

Att ha ett specifikt sparande till pensionen är också viktigt. Även om du har tjänstepension är det av största vikt att spara privat också. Det kan göra stor skillnad den dagen som du blir pensionär. Ditt framtida jag kommer tacka dig om du börjar pensionsspara redan nu.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *