Företagsrekonstruktion VS konkurs

Ibland kan man få ekonomiska problem som företagare. I vissa fall måste företaget sättas i konkurs. I andra fall kan en företagsrekonstruktion vara det som får företaget på fötter igen. Men vad är egentligen skillnaden?

Företagsrekonstruktion – när det fortfarande finns hopp

Det är vanligt att företag upplever toppar och dalar. Exempelvis kan byggbranschen ha det lättare på våren och under sommaren och tuffare under vinterhalvåret. Det är helt normalt. Men i vissa fall kan det bli extra tufft och då kan företaget behöva sättas i rekonstruktion. Då fryses alla företagens skulder, men företaget kan inte heller begäras i konkurs. En så kallad företagsrekonstruktion ger företaget en chans att komma tillrätta med sin ekonomiska situation – som en välbehövlig paus under en begränsad tid. Det är tingsrätten som beslutar om rekonstruktion kan ges. Att ett företag har gått i rekonstruktion innebär alltså inte att företaget är försatt i konkurs.

Konkurs – när det inte går längre

När ett företag behöver sättas i konkurs innebär det att företaget helt enkelt inte kan drivas med vinst längre. I många fall har företaget då stora skulder som inte kan betalas tillbaka. Då måste företaget försättas i konkurs. Det behöver inte vara skulderna som får ett företag att gå omkull. Det kan vara så enkelt som att företaget inte har råd med alla sina omkostnader då det inte får in tillräckligt med pengar. Men att ett företag har lån gör sällan saken bättre då räntorna kan innebära en ekonomisk påfrestning för företaget, speciellt om de stiger.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *